PE-punten
- 5 NOB
- 5 NiRV
- 5 NOAB
- 5 NEVOA
- 5 BOBB
- 5 KNB EPN
- 5 RB
- 5 RAB RFP
- 5 VRC
Cursus informatie
Deze e-studie staat stil bij de rol van (bijzondere) aandelen en de effecten die deze hebben op bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting, worden soortaandelen besproken en hun rol in de ab-regeling. Vanuit civiel-juridisch oogpunt wordt ingegaan op welke soorten aandelen er zijn en wat hun mogelijke gebruiksdoelen zijn. Ook wordt stilgestaan bij de wijze van de verslaggeving van bijzondere aandelen.
Inhoud e-learning
De civiel-juridische ins en outs van een aandeel in het kapitaal van een bv | Mr. S.E. de Vries | 1 PE
Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen en alle aandelen tezamen geven recht op het totale kapitaal van de bv. Aandelen die recht geven op evenveel zeggenschap als op uitkering van de winst of reserves, zijn gewone aandelen. Aan aandelen van een bepaalde soort of aanduiding kunnen (statutair) ook bijzondere rechten en/of verplichtingen worden verbonden. Bijzondere soort aandelen worden ook wel onderscheiden met een letter. In dat geval wordt gesproken van letteraandelen.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- wat een aandeel in het kapitaal van een besloten vennootschap is;
- welke varianten van aandelen in het kapitaal van een besloten vennootschap bestaan;
- hoe u bepaalde varianten van aandelen in het kapitaal van een besloten vennootschap creëert dan wel herkent.
Aandachtspunten bij bedrijfsopvolging via cumprefs | S.A.M. de Wijkerslooth-Lhoëst en H.F. van der Weerd-van Joolingen | 1 PE
Een bijzondere vorm van bedrijfsopvolging vormt de creatie van cumulatief preferente aandelen (cumprefs). Het creëren, schenken of nalaten van cumprefs brengt het afgelopen decennium steeds meer aandachtspunten met zich mee op het gebied van inkomsten-, schenk- en erfbelasting. In deze e-studie komt een aantal aandachtspunten aan bod, zoals de beperking van het goedkeurende beleid in het aanmerkelijkbelangbesluit van 2018 en de toepassing van de bezitstermijn in de BOR.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- hoe u gewone aandelen kunt omzetten in cumprefs zonder aanmerkelijkbelangheffing;
- aan welke eisen die cumprefs moeten voldoen om later bij schenking of vererving in aanmerking te komen voor de doorschuifregeling in de Wet IB 2001 en de BOR in de SW 1956; en
- hoe u moet beoordelen of reeds bestaande cumprefs voor de doorschuifregeling in de Wet IB 2001 en de BOR in de SW 1956 in aanmerking komen.
Soortaandelen en het aanmerkelijk belang | Mr. M.C. Gerrits | 1 PE
In deze e-studie bespreekt de auteur het fenomeen soortaandelen en hun plaats in de aanmerkelijkbelangregeling. Naast gewone aandelen kan een vennootschap met een in aandelen verdeeld kapitaal namelijk vele verschillende soorten aandelen hebben. De auteur bespreekt de meest voorkomende soorten aandelen en licht toe wat de vereisten zijn, als een aandeel wil kwalificeren als een soortaandeel voor de aanmerkelijkbelangregeling. Tevens gaat de auteur in op de mogelijke fiscale gevolgen van het omzetten van gewone aandelen in soortaandelen voor de aanmerkelijkbelangregeling.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- wat soortaandelen onderscheidt van gewone aandelen;
- waarom niet elk letteraandeel per se een soortaandeel is;
- waarvoor soortaandelen in de praktijk gebruikt kunnen worden;
- wanneer het vormen van een soortaandeel leidt tot een vervreemding voor de aanmerkelijkbelangregeling.
Bijzondere aandelen en overdrachtsbelastingheffing | Drs. M.T.E. Robben | 1 PE
Overdrachtsbelasting wordt geheven over de verkrijging van Nederlands vastgoed. Overdrachtsbelastingheffing richt zich dus niet primair op het belasten van de verkrijging van (bijzondere) aandelen. Toch kan de verkrijging van (bijzondere) aandelen de heffing van overdrachtsbelasting wel degelijk raken. Dat geldt om te beginnen uiteraard voor de verkrijging van zogeheten ‘fictieve onroerende zaken’. Dat zijn aandelen in rechtspersonen die vooral (Nederlands) vastgoed bezitten en zich voornamelijk toeleggen op de exploitatie daarvan. Verkrijging van (bijzondere) aandelen daarin kan leiden tot heffing van overdrachtsbelasting. De invloed van (bijzondere) aandelen op de heffing van overdrachtsbelasting reikt echter verder dan dat. Het kan ook diverse vrijstellingen raken waarop in de (mkb-)praktijk regelmatig een beroep wordt gedaan. Bij een aantal van die vrijstellingen, zoals de inbrengvrijstelling, de interne-reorganisatievrijstelling of de juridische-fusievrijstelling, spelen ‘aandelen’ namelijk een belangrijke rol. Inhoudelijke verschillen tussen aandelen kunnen daardoor de toepassing van die vrijstellingen beïnvloeden.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie:
- heeft u (meer) inzicht in de invloed die de verkrijging van (bijzondere) aandelen kan hebben op de heffing van overdrachtsbelasting;
- kunt u – al dan niet zelfstandig – de heffing van overdrachtsbelasting (beter) toepassen en beoordelen bij de verkrijging van (bijzondere) aandelen in verschillende situaties;
- is het bewustzijn van de overdrachtsbelastingrisico’s die zich bij de verkrijging of toekenning van bijzondere aandelen kunnen manifesteren vergroot.
De verslaggeving van ‘bijzondere aandelen’ | M.J. Zwaneveld RA | 1 PE
Bijzondere aandelen kunnen leiden tot ‘bijzondere’ verslaggeving, voor zowel de houder van bijzondere aandelen als voor de uitgevende vennootschap daarvan. Deze e-studie gaat in op de vraag op welke wijze moet worden omgegaan met de verslaggeving van bijzondere aandelen. De houdende vennootschap moet per soort gehouden aandeel beoordelen of sprake is van een belegging, een deelneming of een groepsmaatschappij. De concrete invulling daarvan hangt af van de specifieke rechten die de gehouden bijzondere aandelen geven. De uitgevende vennootschap moet elk soort uitgegeven aandeel apart opnemen in het verloopoverzicht van het eigen vermogen. Preferente aandelen kwalificeren voor de uitgevende vennootschap in economische zin als vreemd vermogen, waar in juridische zin sprake is van eigen vermogen.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- de relevante kenmerken voor de verslaggeving van bijzondere aandelen; en
- op welke wijze bijzondere aandelen tot verschillende verwerking in de jaarrekening leiden.