PE-punten
- 6
Inleiding
Vakgebieden: steward-ownership, duurzaamheid, bestuurdersaansprakelijkheid, Boek 2 BW, VPB, IB, LB, AWR, OB, Btw-Richtlijn
Bedrijven hebben tegenwoordig vaak ook andere meer ideologische doelstellingen dan uitsluitend het behalen van een zo hoog mogelijke winst. Bij steward-ownership staat niet de winst maar de missie voorop. In deze set van e-studies staat deze nog relatief onbekende manier van ondernemen centraal. Daarbij zal vooral duidelijk worden gemaakt dat steward-ownership (ook) een aantrekkelijke ondernemingsvorm kan zijn voor familiebedrijven. Jorick Wijnen en Gijsbert Koren beschrijven in hun module – mede aan de hand van sprekende praktijkvoorbeelden- wat steward- ownership is en wanneer dit voor ondernemers een aantrekkelijke manier van ondernemen is. Jorinde Pels maakt in haar e-learning vervolgens een vertaling van het concept van steward-ownership naar de juridische bedrijfsstructuren die regelmatig worden opgezet door bedrijven die ondernemen op basis van steward-ownership. Edwin Heithuis gaat vervolgens in op de diverse IB- en VPB-aspecten van een steward-ownershipstructuur met bv’s en stichtingen. Daarbij zal hij ook de schenkbelasting raken. Bij het onderwerp van steward-ownership kunnen ook de BTW-complicaties niet onbehandeld blijven. Marco Gomes Vale Viga behandelt de voorwaarden waaronder een entiteit kwalificeert als BTW-ondernemer en of een fiscale eenheid voor de BTW mogelijk is. Hebben we het over steward-ownership, dan kan ook een onderwerp duurzaamheid niet onbehandeld blijven. Laura Bles-Temme en Roberto Flören laten in hun e-studie zien waar de drijfveren voor duurzaamheid bij familiebedrijven vandaan komen. Usha Ganga, tot slot, gaat in op de duurzaamheidsverslaggeving die vanaf 2024 gangbaar wordt voor veel grote organisaties in Nederland, waaronder familiebedrijven.
Inhoud e-learnings
Steward-ownership, een waardevolle alternatieve eigendomsstructuur voor familiebedrijven | Mr. J.J.E. Wijnen en G.W. Koren MSc
Steward-ownership stelt ondernemers in staat om hun bedrijf door te geven aan opvolgers die niet op basis van geld of een familieband, maar op basis van kennis, kunde en de missie worden geselecteerd. Door de controle over het bedrijf bij kundige en missiegedreven opvolgers te leggen, borgt steward-ownership dat bedrijven in het belang van de missie, de onderneming en haar stakeholders blijven handelen. Hoewel bij steward-owned bedrijven zelfs het belang van de familie ondergeschikt is aan de onderneming, zijn er verschillende manieren waarop de familie nog betrokken kan blijven, zoals verschillende succesvolle familiebedrijven in Denemarken, Duitsland en Nederland laten zien. Dat maakt steward-ownership een waardevolle alternatieve eigendomsstructuur voor familiebedrijven.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie heeft u inzicht in:
- de behoefte aan alternatieve eigendomsstructuren bij familiebedrijven;
- de achtergrond, het gedachtegoed en de impact van steward-ownership;
- de verschillende juridische toepassingen van steward-ownership voor familiebedrijven.
Notariële aspecten van steward-ownership| Mr. J.R.J. Pels
Deze e-studie bevat een uitwerking van bedrijfsstructuren die regelmatig worden toegepast voor bedrijven die de principes van het steward-ownership volgen en willen vastleggen. Er wordt gekeken naar passende rechtsvormen en de rol van het bestuur, toezicht en aandeelhouders. De relevantie van bijpassende management- en aandeelhoudersovereenkomsten en huishoudelijke reglementen wordt daarin meegenomen.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- wat steward-ownership inhoudt;
- welke rechtsvormen voor steward-ownership geschikt (kunnen) zijn;
- welke notariële en contractuele onderwerpen van belang zijn voor een steward-owned bedrijf.
IB- en VPB-aspecten van steward-ownership | Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis
In deze e-studie wordt ingegaan op de diverse IB- en VPB-aspecten van een steward-ownershipstructuur met bv’s en stichtingen, waarbij ook zijdelings de schenkbelasting aan de orde komt. Ook wordt aangegeven hoe een bestaande structuur op fiscaal vriendelijke wijze kan worden omgezet in een steward-ownershipstructuur.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie:
- weet u welke gevolgen voor de vennootschapsbelasting zijn verbonden aan een steward-ownershipstructuur;
- weet u welke gevolgen voor de inkomstenbelasting zijn verbonden aan een steward-ownershipstructuur;
- weet u welke gevolgen voor de IB en VPB zijn verbonden aan het vanuit een bestaande situatie opzetten van een steward-ownershipstructuur.
BTW-aspecten van steward-ownership| M.D.C. Gomes Vale Viga MSc
Het opzetten en onderhouden van een steward-ownershipstructuur kent een aantal BTW-aspecten. Deze e-studie gaat in op de voorwaarden waaronder een entiteit kwalificeert als BTW-ondernemer en of een fiscale eenheid voor de BTW mogelijk is. Extra aandacht gaat uit naar de BTW-gevolgen van het houden van aandelen, het verrichten van met BTW belaste en van BTW vrijgestelde prestaties en het verstrekken van subsidies. Ook het recht op aftrek van BTW-ondernemers binnen een steward-ownershipstructuur komt aan bod.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie:
- weet u welke BTW-aspecten kunnen spelen bij een steward-ownershipstructuur;
- kunt u aangeven welke van de entiteiten binnen een steward-ownershipstructuur kwalificeren als BTW-ondernemer en of (een deel van) de entiteiten tot een fiscale eenheid voor de BTW kunnen behoren;
- weet u meer over (beperkingen in) het recht op BTW-aftrek van entiteiten binnen een steward-ownershipstructuur.
Duurzaamheid en familiebedrijven: koplopers en achterblijvers| Prof. dr. R.H. Flören en mr. L.D.L. Bles-Temme
Uit recent onderzoek onder 239 directeuren van Nederlandse bedrijven met minimaal 25 werknemers blijkt dat de drijfveren voor duurzaamheid bij familiebedrijven hoofdzakelijk komen vanuit innerlijke passie en niet vanuit opgelegde urgentie. De familiebedrijven voelen zich zeer
verantwoordelijk ten opzichte van toekomstige generaties. Ook voelen zij zich verbonden met hun gemeente en regio en stellen dat duurzaamheid goed aansluit op de familiewaarden van de eigenaren. Een overgrote meerderheid van de familiebedrijven onderschrijft de langetermijnvoordelen van duurzaamheid en ervaart nauwelijks belemmeringen om duurzaamheid door te voeren. De eigenaren van familiebedrijven zijn een belangrijke verklaring van het succes van de duurzame familiebedrijven. Eigenaren van de duurzame familiebedrijven onderscheiden zich op alle onderzochte aspecten van de eigenaren van niet-duurzame familiebedrijven. De eigenaren drukken als dominante coalitie hun stempel op het duurzaamheidsbeleid van familiebedrijven.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie heeft u inzicht in:
- de vier relevante dimensies van duurzaamheid voor familiebedrijven;
- het verschil tussen de overwegingen van koplopers en achterblijvers bij duurzaamheid;
- de invloed van eigenaren op duurzaamheidsstrategieën van familiebedrijven.
Duurzame verslaggeving als motor voor verandering | Drs. U. Ganga RA
De maatschappelijke rol van organisaties is aan het veranderen door de transformatie naar een duurzame economie. Onder invloed daarvan wordt vanaf 2024 en verder duurzaamheidsverslaggeving gangbaar voor veel grote organisaties in Nederland, waaronder familiebedrijven. Ook geeft de accountant bij het jaarverslag van grote ondernemingen een assurancerapport af over de verantwoorde duurzaamheidsverslaggeving. Deze e-studie laat zien welke veranderingen op organisaties afkomen, wat dit betekent voor de accountant en voor de klant en op welke manier deze verandering kan worden gebruikt om de toekomstbestendigheid van familiebedrijven te versterken.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie kunt u:
- opkomende wet- en regelgeving benoemen inzake duurzaamheidsverslaggeving;
- bepalen welke verplichtingen uw klanten hebben ten aanzien van duurzaamheidsverslaggeving;
- het gesprek voeren met uw klant over verslaggeving over en assurance bij -duurzaamheidsinformatie.
- Mr. J.J.E. Wijnen
- G.W. Koren MSc
- Mr. J.R.J. Pels
- Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis
- M.D.C. Gomes Vale Viga MSc
- Prof. dr. R.H. Flören
- Mr. L.D.L. Bles-Temme
- Drs. U. Ganga RA