PE-punten
- 4 Netto onderwijs
Inleiding
De verkoop van een onderneming is misschien wel een van de belangrijkste en moeilijkste beslissingen waarmee een directeur-grootaandeelhouder te maken kan krijgen. De verkoop van een onderneming is een complex proces, zowel op financieel, fiscaal als juridisch vlak. In de navolgende e-studies wordt ingegaan op de fiscale, juridische en financiële aspecten van dit thema, mede tegen de achtergrond van de op til zijnde aanpassing van de fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten.
Bedrijfsovername: wat maakt een transactie succesvol? | G.A.M. Hoedjes MSc RV | 1 PE
Een goede voorbereiding en inzicht in de value drivers van een onderneming helpen bij het maken van de juiste keuzes als het aankomt op de verkoop van een onderneming. Aan de hand van een gedegen analyse voorafgaand aan het verkooptraject kan een ondernemer de juiste keuzes en een goede inschatting maken over de te nemen stappen om de uiteindelijke verkoopopbrengst te optimaliseren en het verkooptraject soepel te laten verlopen. Het verkooptraject is een complex traject waarbij verschillende overnamevormen mogelijk zijn en een goede voorbereiding de aantrekkelijkheid van de onderneming kan vergroten. Het verkoopklaar maken van de onderneming vergt tijd en aandacht waarover een verkoper niet te lichtzinnig moet denken.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- welke aspecten een transactie succesvol maken;
- wat een ondernemer kan doen om de aantrekkelijkheid en verkoopopbrengst van de onderneming te vergroten;
- wat relevante aandachtspunten zijn bij het verkoopklaar maken van een onderneming.
Wijzigingen in de BOR-SW en DSR-ab | Mr. A.M.A. de Beer en mr. G. de Jong | 1 PE
In het op Prinsjesdag 2023 gepresenteerde wetsvoorstel Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2024 heeft de Staatssecretaris van Financiën een aantal wijzigingen in de bedrijfsopvolgingsregeling in de Successiewet 1956 en doorschuifregeling aanmerkelijk belang voorgesteld. In deze e-studie wordt ingegaan op de diverse wijzigingen. Ook wordt het belangrijke arrest van 18 augustus 2023, waarin de Hoge Raad inging op de vraag wanneer vermogensbestanddelen kwalificeren als ondernemingsvermogen, behandeld.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- welke wijzigingen de Wet aanpassing fiscale bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 2024 in petto heeft, voor:
- de doorschuifregeling aanmerkelijk belang (DSR-ab);
- de bedrijfsopvolgingsregeling in de SW 1956 (BOR-SW);
- wanneer de wijzigingen ingaan; en
- welke overige wijzigingen door de Staatssecretaris van Financiën nog moeten worden uitgewerkt voor na 2025.
Bedrijfsopvolging voor de dga; bezits- en voortzettingseis | Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis | 1 PE
In deze e-studie gaat Edwin Heithuis in op de bezitseis van één jaar vóór het overlijden en vijf jaar vóór de schenking en de voortzettingseis van vijf jaar na het overlijden en de schenking in de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de Successiewet 1956. Wat is de achtergrond van deze eisen en wat kan en mag een ondernemer nog wel doen en wat niet meer tijdens de bezits- en voortzettingsperiode? Ook wordt belangrijke jurisprudentie besproken over de uitbreiding van de – objectieve en subjectieve – onderneming tijdens de bezitsperiode. Voorts komen enkele varia aan de orde, onder andere tracking stock en de tweetrapsmaking.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- hoe de bezitseis en voortzettingseis luidt;
- wat wel en niet kan in de bezits- en voortzettingsperiode;
- hoe met de uitbreiding van de (objectieve en subjectieve) onderneming moet worden omgegaan;
- hoe de bezits- en voortzettingseis mogelijk zullen worden gewijzigd.
Bedrijfsopvolging bezien vanuit erfrechtelijk perspectief | Prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg | 1 PE
Wanneer een ondernemer overlijdt zonder dat hij in zijn opvolging heeft voorzien, gaat zijn ondernemingsvermogen over volgens de regels van het erfrecht. Eerst moet daarbij worden bepaald waaruit zijn nalatenschap bestaat. Daarbij is het huwelijksvermogensrecht bepalend voor wat wel en wat niet in de nalatenschap valt. Als de ondernemer geen testament heeft gemaakt, is het erfrecht volgens de wet van toepassing. Heeft hij wel een testament gemaakt, dan is het van belang dat alle erfgenamen uit de nalatenschap verkrijgen wat hun toekomt, zodat hun legitieme porties niet worden geschonden. Een meerwaardeclausule kan daarbij gewenst zijn.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- meer over de relatie van het huwelijksvermogensrecht van de ondernemer met het erfrecht;
- wat de belangrijkste wettelijke erfrechtbepalingen voor de ondernemer zijn;
- welke rol de legitieme portie bij de bedrijfopvolging speelt;
- wat een meerwaardeclausule in verhouding tot de legitieme portie kan betekenen.
- G.A.M. Hoedjes MSc RV
- Mr. A.M.A. de Beer en mr. G. de Jong
- Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis
- Prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg