PE-punten
- 4 NOB
- 4 NirV
- 4 NOAB
- 4 NEOA
- 4 BoBB
- 4 KNB EPN
- 4 RAB RFP
- 4 VCR
- 40 NIRPA
Het loonbegrip en het aanwijzen van eindheffingsloon | Drs. P.W.H. Hoogstraten | 1 PE
Loon is het voordeel dat de werknemer ontvangt van de werkgever, waarbij een sterk verband bestaat met de dienstbetrekking. Hoofdregel is dat de werknemer de loonheffing betaalt en de werkgever die inhoudt op het loon en afdraagt aan de Belastingdienst. Onder voorwaarden mag een werkgever ervoor kiezen om het loon aan te merken als eindheffingsloon. De werknemer ontvangt het loon zonder heffingen en voor de werkgever bestaan vrijstellingen. De vrije ruimte springt hierbij eruit. Overschrijding van de vrije ruimte leidt tot 80% eindheffing bij de werkgever. Om oneigenlijk gebruik te beperken, is de toegang tot het eindheffingsloon begrensd door de gebruikelijkheidstoets.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie:
- weet u welke aspecten van belang zijn om te concluderen dat sprake is van loon;
- kent u het verschil tussen loon waarover de werknemer de loonheffing betaalt en eindheffingsloon;
- weet u hoe de gebruikelijkheidstoets bij het aanwijzen van het eindheffingsloon werkt.
Personeel en organisatie: aandachtspunten voor de loonheffingen| Mr. T. El Ouardi | 1 PE
Bij het aannemen van personeel komt een behoorlijke administratie kijken. Voor de loonadministratie is hierbij de kernvraag of de afgesproken werkzaamheden in dienstbetrekking verricht gaan worden of op basis van een andersoortige relatie, bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht. Als het nieuw aangeworven personeelslid aangemerkt moet worden als werknemer, moet deze in de salarisadministratie worden opgenomen zodat de verschuldigde belastingen en socialezekerheidspremies kunnen worden voldaan. Het Nederlandse socialezekerheidsstelsel onderscheidt hierbij de volgende socialezekerheidspremies: premie volksverzekeringen, premies werknemersverzekeringen en de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw). Om te kunnen vaststellen welke premies verschuldigd zijn, moet de werkgever zich door tamelijk complexe en buitengewoon gedetailleerde regelingen worstelen. Een onjuiste administratieve inrichting kan veel geld kosten. Daar staat tegenover dat een goede administratieve inrichting zeker loont. Zo kent de Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) drie tegemoetkomingen in de loonkosten voor werkgevers om te stimuleren dat personen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst worden genomen of gehouden.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie:
- kent u het belang van een juiste inrichting van de salarisadministratie;
- kunt u een onderscheid maken tussen de verschillende loonheffingen en weet u wie de loonheffingen verschuldigd is;
- weet u hoe u kunt vaststellen of voor de WW het hoge tarief of lage tarief van toepassing is.
Aandachtspunten bij het aangaan van een arbeidsrelatie| Mr. E. Alink | 1 PE
De overeenkomsten die opdrachtgevers en opdrachtnemers in de praktijk met elkaar sluiten in verband met de door de opdrachtnemer ten behoeve van de opdrachtgever te verrichten werkzaamheden, leiden regelmatig tot een discussie met de Belastingdienst. Zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers hebben behoefte aan duidelijkheid omtrent de fiscale kwalificatie van de gesloten overeenkomst. De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) voorzag tot 1 mei 2016 in het verschaffen van zekerheid vooraf. Die VAR leidde echter ook tot schijnzekerheid. De met ingang van 1 mei 2016 in werking getreden Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) had een oplossing moeten brengen. De in samenhang daarmee gepubliceerde model- en voorbeeldovereenkomsten geven die zekerheid in de praktijk echter niet. Naar een beter alternatief wordt nog gezocht. In deze e-studie worden de voor de beoordeling van een arbeidsrelatie relevante aandachtspunten geschetst.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie kent u:
- de meest voorkomende arbeidsrelaties;
- de criteria die worden gebruikt voor de fiscale kwalificatie van een arbeidsrelatie;
- de criteria die worden gebruikt voor de vaststelling van de verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen.
Arbeidsrechtelijke driehoeksverhoudingen | Mr. C. Kat | 1 PE
Als u iemand niet zelf in dienst neemt, maar binnen uw onderneming laat werken via een ander, kunt u dat op verschillende manieren doen. De gekozen manier bepaalt welk wettelijk regime op u van toepassing is en waarmee u rekening moet houden. In deze e-studie worden de in de wet geregelde arbeidsrechtelijke driehoeksverhoudingen besproken, te weten de uitzend- en de payroll-overeenkomst. Tevens wordt aandacht besteed aan detachering en contracting.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- welke factoren een rol spelen bij de kwalificatie van een arbeidsverhouding als arbeidsovereenkomst, respectievelijk uitzend- en payroll-overeenkomst;
- wat de Hoge Raad heeft beslist in zijn arrest van 4 november 2016 en wat de gevolgen hiervan zijn geweest voor de praktijk;
- wat het verschil is tussen uitzending, payrolling, detachering en contracting.
- Drs. p.W.H. Hoogstraten
- Mr. T. El Quardi
- Mr. E. Alink
- Mr. C. Kat
- Accountants
- Advocaat-belastingkundigen
- Bedrijfsadviseurs
- Bedrijfsoverdracht adviseurs
- Familiebedrijven adviseurs
- Fiscalisten
- HR medewerkers
- HR managers
- Notarissen
- Register valuators
- Salarisadministrateurs
Het inschrijfgeld bedraagt € 189,50 per persoon (excl. BTW).
PE-punten: 4
NOB/NirV/NOAB/NEVOA/BOBB/KNB EPN/RB/RAB RFP/VRC/NIRPA:40