PE-punten
- 3 NOvA
Cursusinformatie
Wanneer iemand is veroordeeld voor een strafbaar feit, dan kan diegene op vordering van het Openbaar Ministerie (OM) door de rechter verplicht worden tot betaling van een geldbedrag aan de staat ter ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel. Het ontnemingsrecht heeft zich de afgelopen decennia enorm ontwikkeld en binnen het OM is de expertise op dit gebied merkbaar toegenomen; de laatste jaren wordt de ontnemingsmaatregel steeds vaker met succes ingezet. In 2018 pakte het OM 171 miljoen euro crimineel geld af. Wederrechtelijk voordeel kan afkomstig zijn van bijvoorbeeld afpersing, witwassen en hennepplantages, maar ook de uitbuiting van buitenlandse werknemers kan voor ontneming in aanmerking komen.
Deze cursus behandelt theoretische en procesrechtelijke kwesties op het gebied van de ontnemingsvordering:
- Blok A Het instellen van ontnemingsvorderingen
- Blok B Voordeelsberekening, uitspraak en executie
Blok A behandelt de strafrechtelijke voordeelsontnemingsprocedure, zoals geregeld in de zogenaamde ‘Pluk ze-wetgeving’, tot aan de aanvang van het onderzoek ter terechtzitting. In Blok B wordt ingegaan op de strafrechtelijke voordeelsberekening, waarbij in het bijzonder aandacht wordt geschonken aan voordeel uit hennepplantages, aan de hand van de rapporten van het Bureau Ontnemingswetgeving Openbaar Ministerie (BOOM) uit 2005, 2010 en 2016. Voorts worden de ontnemingsuitspraak en de tenuitvoerlegging besproken.
Leerdoelen
Na afloop van deze juridische nascholing:
- bent u bekend met de inzet van de ontnemingsvordering;
- hebt u kennis van de wijze waarop de voordeelsberekening tot stand komt;
- weet u welke door de betrokkene gemaakte kosten in mindering op de vordering kunnen worden gebracht en in welke gevallen de rechter de hoogte van de voordeelsontneming kan matigen;
- hebt u inzicht in de procesrechtelijke aspecten die van toepassing zijn bij de ontnemingsvordering.