PE-punten
- 3 NOvA
- 3 KNB
De echtelijke koopwoning is vaak het belangrijkste vermogensbestanddeel dat bij de afwikkeling van een echtscheiding is betrokken. Er dienen allerlei zaken rondom de woning te worden geregeld. De echtgenoten kunnen bijvoorbeeld strijden over de vraag wie er gedurende en na de scheiding mag blijven wonen en hoe het moet met het verdelen van de kosten. Vervolgens komen verdelings- en verrekeningskwesties om de hoek kijken. Voor al deze aspecten geldt dat er ongewenste fiscale gevolgen kunnen zitten aan de regelingen die er vrijwillig of via de rechter worden getroffen.
De materie wordt nog ingewikkelder wanneer er huwelijkse voorwaarden gelden, de woning op naam van één van de partners staat, en er tijdens het huwelijk geld in de woning is gestoken.
Verdeeld over twee blokken biedt deze praktijkgerichte nascholingscursus een duidelijk overzicht van alle belangrijke civielrechtelijke en fiscale vragen die rondom de echtelijke koopwoning tijdens en na echtscheiding een rol kunnen spelen, waarbij relevante en zo mogelijk recente jurisprudentie zal worden genoemd:
- Blok A De echtelijke woning en de (beperkte) huwelijksgemeenschap
- Blok B De echtelijke woning en huwelijkse voorwaarden
Leerdoelen
Na afloop van deze juridische nascholing:
- weet u wat de praktische mogelijkheden zijn ten aanzien van de echtelijke woning tijdens en na de echtscheidingsprocedure;
- heeft u inzicht in de wijze waarop de woning in een verdeling of verrekening moet worden betrokken;
- heeft u oog voor de fiscale gevolgen van uw adviezen dan wel de door cliënten gemaakte keuzes;
- bent u op de hoogte van praktische, recente jurisprudentie.