PE-punten
- 5 NOB
- 5 NiRV
- 5 NOAB
- 5 NEVOA
- 5 BOBB
- 5 KNB EPN
- 5 RB
- 5 RAB
- 5 RFP
- 5 VRC
Cursus informatie
Als ondernemingen in zwaar terechtkomen, staan ondernemer en adviseur voor moeilijke beslissingen over de al dan niet voortzetting van het bedrijf. Deze e-studie staat stil bij een aantal wezenlijke juridische, fiscale, financiële en accountancy-aspecten rondom dit thema, zoals fiscaal insolventierecht, fiscaal verlies in de VPB, de ins en outs van de WHOA, hoe je als accountant omgaat met continuïteitsvraagstukken in de jaarrekening, en tot slot het cash en debt-free-prijsmechanisme bij M&A-transacties.
Fiscale aandachtspunten bij continuïteitsproblemen | Mr. dr. A.J. Tekstra | 1 PE
Als een onderneming in continuïteitsproblemen komt of dreigt te raken, kunnen belangrijke fiscale aandachtspunten spelen. Zij kunnen voor een goede oplossing een cruciale rol vervullen. Het is niet alleen van belang hoe in deze situatie met de Belastingdienst wordt gecommuniceerd, maar ook wat voor fiscale gevolgen kunnen zijn verbonden aan bepaalde transacties die plaatsvinden, of aan de aanwezigheid van een fiscale eenheid. De posities van de bestuurders en de aandeelhouders verdienen in dit verband eveneens specifieke aandacht.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie bent u:
- bekend met de belangrijkste fiscale aandachtpunten voor een bedrijf met continuïteitsproblemen;
- in staat te signaleren wanneer nader onderzoek moet plaatsvinden naar (mogelijke) fiscale effecten van de oplossingen die worden bedacht om de onderneming te redden/reorganiseren.
Fiscaal verlies in de VPB: een update | mr. G. de Jong en mr. A.M.A. de Beer | 1 PE
Met ingang van 2022 wijzigt de systematiek van verliesverrekening in de VPB. Verliezen zullen weliswaar onbeperkt voorwaarts verrekenbaar zijn, maar aan de verrekening in een belastingjaar wordt een bovengrens gesteld. Een andere wijziging werd al per 1 januari 2021 doorgevoerd. Vanaf die datum gelden in de liquidatieverliesregeling in de deelnemingsvrijstelling een kwantitatieve, een kwalitatieve én een temporele voorwaarde.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie:
- weet u hoe de systematiek van verliesverrekening in de VPB met ingang van 2022 verandert;
- kent u de mogelijkheden om verliesverrekening ‘naar voren te halen’;
- weet u welke voorwaarden met ingang van dit jaar aan de verrekening van liquidatieverliezen in de deelnemingsvrijstelling worden gesteld.
De redding van het familiebedrijf in financiële problemen – het nieuwe perspectief van de WHOA | Mr. R. van den Sigtenhorst en mr. M-H.S. Berghuijs | 1 PE
De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) trad op 1 januari 2021 in werking. De WHOA is een herstructureringswet waarmee ondernemingen buiten faillissement kunnen herstructureren door het aanbieden en, zo nodig, met dwang opleggen van een akkoord aan hun schuldeisers en aandeelhouders. In deze e-studie wordt aan de hand van een casus uitgelegd op welke wijze de WHOA kan worden ingezet bij de redding van een familiebedrijf.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- wanneer de nieuwe herstructureringswet WHOA kan helpen continuïteit te waarborgen;
- waar u dan op moet letten en wat de beperkingen zijn.
De do’s en don’ts rondom (dis)continuïteit | E. van der Velden | 1 PE
Continuïteitsvraagstukken zijn altijd al lastig, maar helemaal in onzekere tijden zoals een pandemie. Welke scenario’s zijn er als het gaat om continuïteit? Welke werkzaamheden moet je uitvoeren en welke gevolgen heeft een continuïteitsvraagstuk voor de waarderingsgrondslagen en toelichting in de jaarrekening én de af te geven samenstellingsverklaring? Allemaal vragen die dit onderwerp oproept en die in deze e-studie worden beantwoord. Kortom, de do’s en don’ts van (dis)continuïteit.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- welke scenario’s er zijn als het gaat om continuïteit;
- welke werkzaamheden u in dat kader minimaal moet uitvoeren;
- welke gevolgen er zijn voor de jaarrekening en de samenstellingsverklaring.
Opstellen EV-to-Equity Bridge: van ondernemingswaarde naar aandelenwaarde | D. van de Kamp MSc LLM | 1 PE
Bij de verkoop van een onderneming kunnen grote verschillen zitten tussen de geboden of overeengekomen ondernemingswaarde en de uiteindelijke koopsom die wordt betaald. Het is voor verkopende aandeelhouders van belang om zich te realiseren dat niet alleen de analyses en onderhandelingen voor het bepalen van de ondernemingswaarde van belang zijn, maar dat het venijn in de staart kan zitten en juist de analyses en onderhandelingen over de berekening van ondernemingswaarde naar de uiteindelijke aandelenwaarde/koopsom belangrijker en soms vele malen complexer kunnen zijn.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie:
- begrijpt u de basisprincipes van het cash & debt free-prijsmechanisme; en
bent u in staat om de (belangrijkste) elementen voor de berekening van ondernemingswaarde naar aandeelwaarde te