PE-punten
- 3 NOvA
Cursusinformatie
Bijstandsfraude is sinds het jaar 2000 een onderwerp van het commune strafrecht. Tot dan toe voorzagen meer dan vijftig bepalingen in diverse sociale zekerheidswetten in strafbepalingen tegen misbruik van sociale zekerheid. Wat zijn de meest voorkomende vormen van misbruik van sociale voorzieningen? Welke wetsbepalingen zijn daartegen gericht? Wat zijn de geldende richtlijnen en oriëntatiepunten voor vervolging en sanctionering? Welke verweren kunnen worden gevoerd tegen vervolging? Welke bewijsverweren kunnen worden gevoerd en welke strafuitsluitingsgronden kan men aanvoeren? Op deze vragen wordt in deze cursus in twee blokken ingegaan.
Deze praktische juridische nascholing bestaat uit:
- Blok A Achtergronden materieel strafrecht en de belangrijkste delictomschrijvingen
- Blok B Handhaving bijstandswetgeving
In Blok A worden de achtergronden behandeld van het materieel strafrecht tegen sociale-zekerheidsfraude en worden de belangrijkste delictsomschrijvingen behandeld.
In Blok B wordt de handhaving van de sociale-zekerheidswetgeving besproken. Daarbij worden de Aanwijzing sociale-zekerheidsfraude, geldend van 1 april 2016, de Oriëntatiepunten van het LOVS straftoemeting fraude d.d. 29 juni 2012, de Ontnemingsschikking en ontnemingsmaatregel, Lijfsdwang, de LOVS-‘afspraak’ d.d. 30 januari 2009 en 21 november 2014 voor toepassing van lijfsdwang en recente bijstandsfraudejurisprudentie besproken. Aandacht wordt besteed aan de verweren, die door de verdediging in bijstandsfraudezaken kunnen worden gevoerd.
Leerdoelen
Na afloop van deze juridische nascholing:
- kent u de vormen van sociale zekerheidsfraude die het meest frequent in de praktijk voorkomen, zoals doleuze en culpoze bijstandsfraude, actieve en passieve bijstandsfraude, identiteitsfraude, woonplaatsfraude, inkomensfraude, vermogensfraude en leefvormfraude, alsmede opzetheling en schuldheling in het kader van sociale zekerheidsfraude;
- kent u de betekenis van de wetsbepalingen tegen bijstandsfraude;
- kent u de vereisten, die gelden voor het Openbaar Ministerie voor het instellen van een SFO en voor de verdere vervolging van bijstandsfraude;
- kent u verweren die in bijstandsfraudezaken plegen te worden gevoerd.