PE-punten
- 3 NOvA
Handhaving is een belangrijk instrument voor de verwerkelijking van overheidsbeleid. Er wordt regelmatig geprocedeerd over de rechtmatigheid van handhavingsbesluiten en de bestuursrechtjurist wordt daarom geconfronteerd met een constante stroom van jurisprudentie over dit onderwerp. De bestuurlijke handhaving door (decentrale) overheden geschiedt voornamelijk door middel van de bestuursdwang- en de dwangsombevoegdheden.
Deze juridische nascholing belicht de volgende onderwerpen:
- Blok A Algemene aspecten van handhaving
- Blok B Last onder bestuursdwang en last onder dwangsom
Blok A gaat onder andere in op definitiebepalingen van overtreding, overtreder en sancties worden besproken alsmede de beginselplicht tot handhaving. Blok B gaat onder andere in op de inhoud van de bestuursdwang- en de dwangsombeslissing, de tenuitvoerlegging van de last onder bestuursdwang en kostenverhaal.
Nadere bespreking van andere sancties dan de last onder bestuursdwang en de last onder dwangsom vallen buiten de reikwijdte van deze nascholing. Mogelijk zullen in de toekomst bij JurisDidact aparte juridische nascholingen op deze deelgebieden ontwikkeld worden.
Leerdoelen
Na afloop van deze juridische nascholing:
- kunt u, mede aan de hand van (recente) jurisprudentie, beoordelen tegen wie het bestuursorgaan handhavend kan optreden;
- kent u de jurisprudentie waarmee u kunt bepalen in welke gevallen een bestuursorgaan al dan niet verplicht is tot handhavend optreden over te gaan;
- kunt u beoordelen of een handhavingsbesluit aan de procedurele vereisten voldoet;
- weet u op welke wijze u zich in rechte kunt verzetten tegen een handhavingsbesluit dan wel tegen een besluit om niet handhavend op te treden.