PE-punten
- 3 NOvA
Cursusinformatie
In deze cursus leert de cursist de basisbeginselen van het ontslagrecht: In welke gevallen kunnen werkgever en werknemer de arbeidsovereenkomst beëindigen? Op welke gronden kunnen zij dat doen? Welke termijnen gelden daarbij en wanneer is een vergoeding verschuldigd? De cursus beschrijft op duidelijke en begrijpelijke wijze de verschillende vormen van beëindiging van de arbeidsovereenkomst, voorzien van veel praktijkvoorbeelden en tips.
Inclusief het recht zoals dat geldt na invoering van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) per 1 januari 2020 en de Wet compensatie transitievergoeding per 1 april 2020.
Deze juridische nascholing bestaat uit:
- Blok A Ontslag buiten de rechter om
- Blok B Ontslag via het UWV
- Blok C Ontslag via de kantonrechter
- Blok D Ontslagvergoedingen
In Blok A komen aan de orde: proeftijdontslag, het einde van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, de beëindigingsovereenkomst en de opzegging met instemming van de werknemer, ontslag op staande voet en pensioenontslag.
Blok B behandelt de ontslagprocedure bij het UWV in geval van bedrijfseconomisch ontslag en ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
Blok C bespreekt ontbinding door de kantonrechter in geval van disfunctioneren, verwijtbaar gedrag van de werknemer, een verstoorde arbeidsrelatie en overige gronden.
In Blok D komen de verschillende ontslagvergoedingen aan de orde, te weten de aanzegvergoeding, de vergoeding inzake onregelmatig ontslag, de transitievergoeding en de billijke vergoeding.
Leerdoelen
Na afloop van deze juridische nascholing:
- hebt u een overzicht van de verschillende manieren waarop de arbeidsovereenkomst beëindigd kan worden;
- weet u op welke wijze en op welke gronden u een onterecht ontslag kunt aanvechten;
- bent u op de hoogte van praktische, recente jurisprudentie.