PE-punten
- 6 NOB
- 6 NirV
- 6 NOAB
- 6 NEVOA
- 6 BOOBB
- 6 KNF EPN
- 6 RAB RFP
- 6 VRC
Inleiding
Het is verbazend dat veel (ondernemers)echtparen niet nadenken over hoe zij hun vermogen willen verdelen bij een echtscheiding of denken dat ze het hebben geregeld, maar dat het toch anders uitpakt dan zij hadden verwacht. Het is een adviesonderwerp dat beter kan worden geregeld zolang alles nog koek en ei is. Als de echtelieden al aankoersen op een scheiding, is het lastig om zaken nog in goed overleg te regelen. Het is ook een dankbaar adviesonderwerp, want het dient regelmatig te worden onderhouden. Elke paar jaar kan het dus opnieuw op de agenda worden geplaatst.
De e-studies van dit themanummer geven diverse handvatten. Yvonne Pijpers en Rebecca de Ruiter geven samen het kader aan om fiscaal optimaal te trouwen, Tea Mellema-Kranenburg en Suzanne de Vries geven samen uitleg over de civiel-juridische aspecten die van belang zijn wanneer een ondernemer gaat scheiden. Dit themanummer bevat ook drie e-studies over fiscale onderwerpen die van belang zijn bij huwen en scheiden. Janet Ganzeveld behandelt aanmerkelijk belang en terbeschikkingstelling in relatie tot het huwelijksvermogensrecht. Eric van Uunen behandelt de IB-ondernemer en het huwelijksvermogensrecht in een breder perspectief. En tot slot geven Reamon Kortooms, Laura Bles-Temme en Roberto Flören een overzicht van de laatste inzichten en meningen rond de waardering van de ab-claim op aandelen bij echtscheiding.
Inhoud e-learning
Fiscaal optimaal trouwen | Mr. Y.J.M. Pijpers en Mr. R.J. de Ruiter | 1 PE
Deze e-studie behandelt de fiscale mogelijkheden om vermogen over te dragen tussen echtgenoten via het huwelijksgoederenrecht, waarbij aandacht wordt besteed aan de gevolgen voor de schenk- en erfbelasting en de inkomstenbelasting.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie kent u:
- verschillende mogelijkheden om zonder heffing van inkomstenbelasting, schenk- en/of erfbelasting via het huwelijksgoederenrecht met vermogen te schuiven tussen echtgenoten met enkele daarbij behorende aandachtspunten;
- de bestaande onzekerheden over de fiscale gevolgen bij het schuiven van vermogen tussen echtgenoten via het huwelijksgoederenrecht.
Aanmerkelijk belang en terbeschikkingstellingsregeling: huwelijk en echtscheiding| Mr. dr. J. Ganzeveld | 1 PE
Deze e-studie gaat in op het huwelijk en echtscheiding in het kader van de ab-regeling en de tbs-regeling. Hierbij komen verschillende huwelijksgoederenregimes en de mogelijkheid om fiscale doorschuifregelingen toe te passen aan de orde.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie kunt u voor de toepassing van de ab-regeling en de tbs-regeling in de inkomstenbelasting bepalen wat de gevolgen zijn van een huwelijk en echtscheiding.
Het huwelijksgoederenrecht en de IB-ondernemer| Mr. E.A. van Uunen | 1 PE
Als de ene echtgenoot meewerkt in de onderneming van de andere echtgenoot, wordt de vormgeving van die samenwerking vaak bepaald door fiscaal voordeel. Wanneer betaal je het minste belasting: toepassing van de meewerkaftrek, partnervergoeding of man-vrouwpersonenvennootschap? Maar die vormgeving heeft ook grote gevolgen voor de onderlinge juridische en financiële verhoudingen, vooral bij huwelijkse voorwaarden. Het kan zijn dat de eigendom van een onderneming, maar ook het verrekenbeding tussen echtgenoten wordt gefrustreerd door een personenvennootschap. Accountants en belastingadviseurs, degenen die doorgaans bepalend zijn bij de rechtsvormkeuze, hebben vaak onvoldoende oog voor de civielrechtelijke en financiële aspecten. In deze e-studie wordt een aantal civielrechtelijke bepalingen naast fiscaalrechtelijke bepalingen gelegd en de wrijving tussen beide behandeld.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- wat de verschillen zijn van de begrippen ‘onderneming’ en ‘winst uit onderneming’ in enerzijds de fiscaalrechtelijke betekenis en anderzijds in de civielrechtelijke betekenis;
- wat de civielrechtelijke gevolgen (in de vorm toerekenen van vermogen en inkomen) kunnen zijn van het uit fiscale motieven wijzigen van een rechtsvorm, zoals het inbrengen van een eenmanszaak in een man-vrouwpersonenvennootschap;
- dat het wijzigen van de ‘fiscale’ rechtsvorm grote gevolgen kan hebben voor de civielrechtelijke en financiële verhoudingen tussen echtgenoten.
De ondernemer die van echt gaat scheiden | Prof. mr. T.J. Mellema-Kranenburg en Mr. S.E. de Vries | 1 PE
Een huwelijk kan grote gevolgen hebben voor de onderneming van een van de echtgenoten. Wanneer een ondernemer trouwt, ontstaat er op grond van de wet een gemeenschap van goederen, welke regeling in 2018 ingrijpend is gewijzigd. Eventueel kunnen er huwelijkse voorwaarden worden gemaakt, waarin de afspraken tussen de echtgenoten worden vastgelegd. Hierbij kan worden gedacht aan afspraken over eventuele gemeenschappelijkheid van bepaalde goederen (zoals de onderneming), verrekenbedingen, vergoedingsrechten, alimentatieverplichtingen en een betalingsregeling.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie weet u:
- meer over het huwelijksgoederenrecht van de ondernemer;
- welke typen huwelijkse voorwaarden er voor ondernemers veel voorkomen;
- welke bepalingen in huwelijkse voorwaarden voor een ondernemer van belang zijn.
Waardering van een onderneming bij echtscheiding| A.R.P. de Bruijn RV | 1 PE
Het waarderen van een onderneming bij echtscheiding kent eigen en specifieke spelregels. De toe te passen waarderingsmethode, de te hanteren uitgangspunten en de samenhang met alimentatie en pensioen zorgen voor een eigen dynamiek. Bij de waardering in een echtscheiding staat het belang van de continuïteit van de onderneming voorop. De uitspraak van de Hoge Raad van 2 maart 2001 (ECLI:NL:HR:2001:AB0382), het zogenoemde ‘Zeevisserarrest’, is daar duidelijk in. Ook de zogenoemde ‘rechtssfeerwaarde’ is bij het waarderen in echtscheidingssituaties van belang, zoals ook uit de uitspraak van Hof Den Haag van 4 augustus 2004 (ECLI:NL:GHSGR:2004:AR2196) blijkt.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie kent u:
- kent u de specifieke uitgangspunten van waarderen bij echtscheiding;
- weet u welke waarderingsmethode dient te worden toegepast;
- kent u de aandachtspunten in een waardering bij echtscheiding.
Eerlijk zullen we alles delen. Een discussie minder over de hoogte van belastinglatenties bij de verdeling van de huwelijksgemeenschap?| Mr. L.D.L. Bles-Temme, Prof. dr. R.H. Flören en R.W.J.M. Kortooms MSc | 1 PE
Het houdt de gemoederen al jaren bezig hoe de hoogte van een inkomstenbelastingclaim op aanmerkelijkbelangaandelen die onderdeel uitmaken van een te verdelen huwelijksgemeenschap, moet worden bepaald. De Hoge Raad heeft recentelijk meer duidelijkheid gecreëerd door te bepalen dat de desbetreffende belastingclaim contant moet worden gemaakt. Naar verwachting zullen ook na dit arrest discussies over de hoogte van de latentie in de praktijk blijven bestaan. Er zijn echter mogelijkheden om dergelijke discussies te voorkomen.
Leerdoelen
Na het volgen van deze e-studie heeft u inzicht in de:
- invloed van belastinglatenties op de verdeling van een huwelijksgemeenschap waarin zich aanmerkelijkbelangaandelen bevinden;
- wijze van vaststelling van de hoogte van de inkomstenbelastinglatentie ter zake van aanmerkelijkbelangaandelen binnen de huwelijkse boedelverdeling.